onsdag 18. april 2012

Samskriving på nett


Ulike samskrivingsverktøy 

Det var ikke før jeg begynte å studere ved Høgskolen i Telemark jeg ble kjent  med ulike samskrivingsverktøy. Noen av disse er Wiki, Prezi, og Etherpad.

Wiki er en enkel måte å kunne publisere ulike saker og ting over nett. Du kan benytte deg av hypertekst og linker for å navigere. 

I skolesammenheng kan klassen opprette en wiki, der kan elevene legge ut ulike tekster. På denne måten kan elevene få inspirasjon igjennom andre medelevers tekster. Du kan selv bestemme om wikien skal ligge åpen på nett slik at alle har tilgang, eller du kan opprette en lukket wiki med passord for tilgang. 
Her kan du opprette en wiki

Preiz er et fint alternativ når en skal lage en presentasjon. Den egner seg godt til visuelle fremstillinger som for eksempel tidslinjer. I skolesammenheng kan dette verktøyet være nyttig ved gruppearbeid. Her kan flere elever samtidig jobbe med presentasjonen så lenge det finnes internett tilgang. Du kan blant annet legge inn bilder, tekster, lyder, filmer, Youtube videoer og samt mange andre ulike effekter. Det er også mulighet til å invitere andre til din presentasjon.    

Idebank til «Hva er poenget med en Prezi» laget av Morten Oddvik. 

Etherpad er et enkelt program for samskrivning på nett i sanntid. Her trenger ikke brukerne noen konto eller logge seg inn. Det eneste du trenger er å få tilsendt en link (få en invitasjon) fra den personen som oppretter dokumentet.
Etherpad kan være nyttig ved kurs, konferanser, prosjekter, idemyldring sammen med studenter, notater fra forelesing, møtereferat eller gruppeoppgave.   
Her er en liten innføring i hvordan en Ehterpad fungerer i praksis  
Du kan opprette en Ehterpad her.


1 kommentar:

  1. Dette var ei ryddig og informativ framstilling av samskrivingsverktøy;)

    SvarSlett